Filósofo

Filósofo (Dolf van der Schoot) begon met capoeira in 1999 bij mestre Vladimir Frama (Batuque Capoeira), nadat hij capoeira een paar keer had gezien tijdens zijn reizen. Na een jaar verhuisde hij naar Amsterdam en begon bij mestre Marreta (Berimbau de Ouro) te trainen, waar hij zich thuis voelde en bleef. Na een tijd in Brazilië gewoond, gestudeerd en getraind te hebben, begon hij bij terugkeer in Nederland onder toezicht van mestre Marreta lessen en workshops te geven, totdat hij in 2007 de graad van leraar van mestre Marreta kreeg en zo professor Filósofo werd.
Daarna is Filósofo zijn eigen capoeira lessen begonnen in Amsterdam-West, en verhuisde hij in 2012 naar Aljezur (Portugal), waar hij met capoeira werkte, zijn eigen groep opbouwde en verschillende capoeira-evenementen organiseerde. In 2016 verhuisde Filósofo naar Parijs vanwege zijn studies en gaf daarnaast ook capoeira-lessen aan de universiteit SciencesPo gedurende 3 jaar. Vanaf 2019 is Filósofo gevestigd in Den Haag, waar hij zijn eigen capoeira-groep heeft opgebouwd en lessen en workshops geeft.

De groep van mestre Marreta, Escola de Capoeira Berimbau de Ouro, valt in te delen binnen de traditie van capoeira contemporanea. Vanaf zijn tijd in Brazilië, waar hij de wekelijkse roda’s van mestre Sapo (Angola Mãe) e contramestre Rogério (São Bento Pequeno) bezocht, was Filósofo al geïnteresseerd in de traditie van capoeira Angola, een interesse die verder groeide tijdens zijn verblijf en roda’s in Portugal. Vanaf de periode Parijs is Filósofo ook capoeira Angola gaan trainen bij mestre Guará (ECAP), naast de stijl van zijn eigen groep. Mettertijd heeft de liefde voor capoeira Angola de overhand gekregen en besloot Filósofo eind 2022 in overleg met mestre Marreta uit de groep Berimbau de Ouro te treden om zo zijn eigen weg binnen deze andere traditie te kunnen volgen, in een eigen, nieuwe groep.
Tijdens het 30-jarige bestaan van het nieuwjaars-evenement van Berimbau de Ouro eind 2022, en het afscheid van Filósofo van deze groep, kreeg Filósofo van mestre Marreta de contramestre titel toegekend, binnen de traditie van capoeira contemporanea.

Naast capoeira was en is Filósofo altijd bezig geweest met studie en onderzoek. Hij heeft een master in politicologie, in filosofie en in onderwijs (1e Graads Bevoegdheid in Filosofie en Maatschappijwetenschappen). Op dit moment is hij bezig te promoveren. Voor Filósofo zijn capoeira en zijn studies altijd op de één of andere manier verbonden geweest; en in zijn leven probeert hij de twee te combineren in publicaties en onderzoek over capoeira.

Filósofo besteedt in zijn lessen aandacht aan alle aspecten van capoeira: muziek, bewegingen, acrobatie, vechtkunst, cultuur, gemeenschap, sociaal bewustzijn en vriendschap. Dat en meer maakt deel uit van capoeira. “Capoeira is één” is een zin die vaak gebruikt wordt om aan te geven dat de verschillende stromingen binnen capoeira allemaal deel uitmaken van capoeira. Maar daarbinnen volgt onze school dus de capoeira Angola traditie, die niet alleen een stijl is, maar vooral ook een manier van denken.